Unngå dårlige WMS og Tiles i QGIS

Det har vært lenge siden sist det har vært aktivitet her. Det er kanskje et tegn på at mye annet har skjedd. Jeg har jobbet et år hos Norkart og fått (litt) erfaring med det private næringslivet, og kanskje også den virkelige geomatikkverden. Noe av det jeg jobber mye med er “Open Source”, eller åpen programvare. Utvalget av åpen teknologi for kartdata har virkelig vokst siden jeg satt på lesesalen og lagde mitt første kart med Google Maps API – og deretter med OpenLayers. Den gangen var utvalget mindre, og for det meste var det mye feil og rar oppførsel. Nå derimot er utvalget enormt, og den rare oppførselen har i all hovedsak forsvunnet og det har blitt flere solide software-pakker som fungerer like bra, og ofte bedre enn kommersielle alternativer. Men, altfor få kjenner til, eller tør ta i bruk open source kartteknologi. Ganske ofte er det ikke så mye som skal til før man får til det man vil. Men, uten noen å spørre om råd kan det være vanskelig. Jeg gir ofte råd og deler tips og triks som jeg kommer over – men har ikke fått delt de med så mange. Derfor har jeg tatt opp tråden på bloggen og håper å få delt noen tips og triks fra praktisk bruk av kartteknologi. Noe stammer fra jobben, noe stammer fra (litt nerdete) hjemmehygge.

Først ut er en klassis irritasjon når du skal ha tilecache (wmts) i QGIS og får opp et tilsynelatende dårlig kart! Jan Kristian Jensen hadde problemet https://twitter.com/LtGlahn/status/558561145813213184

En løsning er å slå på “Smooth Pixel Transformation” – i definisjonen på WMTS-laget i QGIS. Det er bare en hake, som dessverre er slått av som standard. Deretter funker alt så meget bedre. Problemet kommer av at QGIS ikke alltid “treffer” på samme målestokk som tilecache’n eller WMS’en forventer. Når QGIS viser kartbildet uten å gjøre noe med det blir det ofte litt “hakkete” – spesielt på tekstene i kartet. Ved å etterprosessere bildet med “smoothing”, blir bildet grafisk glattet – og ting ser bra ut igjen. Enkelt og greit. Sjekk videoen for demo:

 

One thought on “Unngå dårlige WMS og Tiles i QGIS”

  1. Hei Alexander. Synes dette er en kjempebra og nyttig blogg. Eneste jeg kanskje savner litt er muligheten for å søke på spesifike tema eller innhold. Ellers kjempebra. Stå på :) Øyvind

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *