Hvordan koble PostGIS til QGIS

qgis-med-datalag

PostGIS er en ekstremt kraftig og rask database for lagring, analyse og lesing av kartdata. QGIS og PostGIS er veldig gode venner. Med QGIS sin utrolig raske opptegning, og PostGIS sin dynamiske forenkling av geometrier – så kan vi laste inn millioner av objekter i en database og tegne de opp på sekunder i QGIS. Første steg er å koble en PostGIS-database til QGIS. Det er ganske enkelt:

i0yox

 

De viktige parameterene er: “host”, “database”, “username”, “password”. Den nederste parameteren: “use estimated table metadata” er smart for store og mange tabeller – da går alt raskere ved tilkobling.

postgis-qgis-params

Nå kan du legge til nye lag (tabeller) direkte fra databasen ved å koble til ved: “connect”. Så kan du legge til ved å velge de tabellene du vil og trykke “add”.

postgis-add

Et triks for “power users” er å bruke “DB Manager” i stedet for “add PostGIS Layer”. DB Manager er fungerer som en katalog over databasetilkoblingene dine – veldig likt som ArcCatalog. Her kan du høyreklikke på tabellene dine og velge “add to Canvas”. DB Manager er raskere og gir oss litt mer informasjon. Vi kan også se direkte på data i tabellene som ikke har geometri – som kodelister og lignende.

postgis-dbmanager

Lykke til med å bruke en ordentlig database som grunnlag for dataene dine i QGIS!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *