Dynamiske vector tiles fra PostGIS

Vector tiles er virkelig i vinden – med Mapbox i førersetet. De har spesifisert en rimelig solid standard for representasjon av vector tiles som lar seg overføre ekstremt effektivt som “protobufs” til nettleseren eller appen som kan tegne opp vektorgrafikken. Potensialet for interaksjon, skreddersydd kartografi, offlinemuligheter og blandede datakilder er endeløst. Men, problemet er at løsninger som Mapbox krever at man preprosesserer datakildene sine og lager vector tiles av de. På en måte helt likt som med vanlige kartfliser (tilecache). Det er jo litt tungvint. Men det finnes andre som også lager programvare for å lage vector tiles, Spatialdev er en av de, og de utvikler for tiden “PGRestAPI” (aka “Chubbs SpatialServer”) – som er ganske i startgropen. Serveren kan koble seg til en PostGIS-server og servere vector tiles dynamisk basert på tabeller og spørringer! I tillegg kan den også tilgjengeliggjøre PostGIS enklere for nettlesere og kartapper som Leaflet og lignende. adminflate_leaflet_halfload

Nysgjerrigheten lot seg ikke stagge, så jeg måtte prøve å sette opp et system på dette koblet mot norske data. Etter litt krangling med oppsett her og der fikk jeg opp en vagrant-box med PGRestAPI som serverte dynamiske vector tiles direkte som en tjeneste! Dette kan puttes inn i Leaflet med en plugin, eller direkte i andre biblioteker som MapboxGL på web eller i apper. Det fungerer med store og små datasett – som kommunegrenser og landsdekkende høydekurver fra N50.

hoydekurver_vector

Og så til det virkelig stilige: dynamisk filtrering og vector tiling! (nerdete nok nå snart?)

.. for det er nemlig veldig enkelt: Bare hekte på “where”-spørringen på url’en til tjenesten så har du en dynamisk postgis-spørring som serveres som vector tiles direkte. For eksempel:

http://localhost:30001/services/postgis/vector_n50_adminflate/geometri/vector-tiles/{z}/{x}/{y}.pbf?fields=komm,navn&where=komm%3d1601

som gir kun Trondheim kommune og hekter på datafelt klare for labels og styling. URL’en og spørringen kan jo selvfølgelig endres on-the-fly i klienten og vise resultatene direkte. Rimelig stilig!

adminflate_leaflet_where_query

Det er selvfølgelig litt særegenheter og rariteter med PGRestAPI, men konseptet fungerer og fremtiden ligger åpen. Dette kommer vi til å se mer av!

Rånotater, kode og oppsett finner du her:

https://gist.github.com/alexanno/3fcfd72983515c8f1646

2 thoughts on “Dynamiske vector tiles fra PostGIS”

  1. Veldig spennende! Det ser ut til at det er flere og flere som støtter ulike formater av vector tiles, både Mapbox sin spesifikasjon og andre. Ser frem til å teste flere ulike løsninger i årene fremover!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *